Polacy niepokoją się nowymi przepisami UE, które dopuszczają do sprzedaży mąkę ze świerszczy. Składniki spożywcze z robaków nie są zachęcające dla Europejczyków, ale w praktyce spożywamy owadzie dodatki od lat. Badania pokazują, że składniki pozyskiwane z owadów są znacznie zdrowsze od znanych alternatyw.
Składniki z owadów, dlaczego nie warto się zniechęcać?
Jedzenie owadów kojarzy nam się z egzotyczną kuchnią lub brakiem innych możliwości. Owady zdecydowanie nie są u nas przysmakiem, chociaż może się to zmienić. Od kilku lat owadzie przekąski pojawiają się na europejskim rynku, a wkrótce w sklepach pojawią się także produkty z dodatkiem mąki ze świerszczy. Wszystkie artykuły spożywcze z dodatkiem owadów będą specjalnie oznaczone, dlatego nie ma mowy o przypadkowym spożyciu. Dlaczego zdecydowano się na szeroką dystrybucję owadów? Ponieważ tworzenie produktów spożywczych z owadów jest tańsze i bezpieczniejsze dla środowiska. Warto również podkreślić, że owady mają dużo składników odżywczych, dzięki czemu są korzystne dla zdrowia. Komponenty odżywcze z owadów są świetną alternatywą dla mięsa.